Srila Prabhupada

Srila Prabhupada (1896–1977) is de stichter-acarya van ISKCON.

Srila Prabhupada was geboren in 1896 geboren in Calcutta, India. Hij ging naar Britse koloniale scholen en ging later scheikunde studeren aan de universiteit van Calcutta. In zijn studententijd werd hij een aanhanger van de onafhankelijkheidsbeweging van Gandhi. Om zijn steun te betuigen aan deze beweging droeg hij alleen wit handgeweven stof (dat geweven was in India) en weigerde zijn universiteitsdiploma te aanvaarden. Op 22 jarige leeftijd richtte hij een farmaceutisch bedrijfje op om zijn vrouw en kinderen te kunnen onderhouden. Hij ontmoette zijn spiritueel leraar (Bhaktisiddhanta Saraswati) in Calcutta in 1922, en in 1932 ontving Prabhupada initiatie van hem.

In 1936 vroeg Srila Prabhupada in een brief aan Bhaktisiddhanta of er iets in het bijzonder was wat hij voor hem kon doen. Het antwoord dat Srila Prabhupada hierop ontving, was: ‘Verspreid het Krishna-bewustzijn over de hele Engelstalige wereld.’ Dit was de laatste instructie die hij van zijn spiritueel leraar kreeg, aangezien Bhaktisiddhanta kort hierna overleed. Deze instructie maakte een diepe indruk op Srila Prabhupada en vormde zijn leven.

Srila Prabhupada schreef vervolgens een Engelstalig commentaar op de Bhagavad-gita en hielp Bhaktisiddhanta’s missie (de Gaudiya Matha). In 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog, begon Srila Prabhupada met het Engelstalige tijdschrift Back to Godhead. Hij deed alles helemaal zelf: schrijven, redactiewerk, lay-out en de verkoop.

In 1950 ging Srila Prabhupada met pensioen om meer tijd te kunnen besteden aan het bestuderen van de geschriften en zijn schrijfwerk.

In 1959 aanvaardde hij de onthechte levensorde (sannyasa) en begon met zijn meesterwerk – een Engelse vertaling van het Srimad-Bhagavatam, met commentaar. Ook hier deed hij alles alleen: hij kocht het papier, verzorgde de financiën en regelde de publicatie. Binnen een paar jaar had hij het eerste van de twaalf canto’s van het Srimad Bhagavatam gepubliceerd in drie delen. Hij verkocht de boeken zelf via vertegenwoordigers in de grotere Indiase steden.
Oprichting van ISKCON

In 1965 vertrok Srila Prabhupada op 69 jarige leeftijd per boot naar Amerika, waar hij mensen begon te onderwijzen over de vaishnava-traditie. Tussen 1966 en 1968 richtte hij in verschillende Amerikaanse steden tempels op. Ook organiseerde hij in 1967 in San Francisco voor het eerste een Ratha Yatra-festival buiten India.

Van 1971 tot 1977 ontwikkelden Srila Prabhupada en zijn leerlingen ISKCON in een wereldwijde organisatie. Overal ter wereld werden tempels, restaurants en boerderijgemeenschappen opgericht, evenals het Bhaktivedanta Institute en het Food for Life-programma.

Tussen 1966 en 1977 heeft Srila Prabhupada maar liefst veertien keer de wereld rond gereisd. Ondanks zijn intense schema heeft hij continue schrijven. Zijn boeken zijn nu een waar naslagwerk voor Vedische filosofie, religie en cultuur. Zijn werk is in meer dan 55 talen vertaald, en zijn uitgeverij, de Bhaktivedanta Book Trust is ’s werelds grootste uitgeverij over Indiase religie en filosofie.

Meer weten?

Bel: (0031) 630 – 571 448
Email: bhaktasoen@gmail.com
Adres: Petite Somme 5, 6940 Septon-Durbuy, België

” Mijn eerste ontmoeting met Krishna was als een 13-jarige die een zeer algemeen onderzoeksproject deed naar de Hare Krishna-beweging. Op dat moment in mijn leven had ik geen contact gehad met de oosterse cultuur, maar ik had gehoord van de Hare Krishna’s door hun associatie met George Harrison. Een zoekopdracht op internet bracht me snel naar Krishna, waar ik niet alleen een schat aan kennis vond, maar ook behulpzame toegewijde in forums en live chatten die uitermate bereid waren om mijn vragen te beantwoorden en dienden als inspiratie voor mijn daaropvolgende persoonlijke reis naar het Krishna-bewustzijn. ”

Amanda

Student

” Als toegewijde in een seculiere familie, heb ik bijna geen contact met andere toegewijde. Ik zing en lees privé. Krishna is mijn portaal naar de spirituele wereld. Woorden kunnen mijn dankbaarheid niet beschrijven. Daarom zou ik met deze dankbaarheid en nederigheid mijn eerbetuigingen aan jullie allemaal willen aanbieden. ”
-Tony, bedrijfsdirecteur in Noord-Engeland, VK

Tony

Directeur

Begin je Spirituele zoektocht vandaag nog

Verrijk je leven door jezelf spiritueel te ontwikkelen. Krijg op alle grote vragen van het leven voor altijd antwoord. Je bent je in dit leven aan het voorbereiden voor je volgend leven. Het leven stopt niet als je, je lichaam verlaat. Het leven gaat door in een ander lichaam, welke lichaam? dit is afhankelijk van de keuzes die je maakt. Lees meer hierover in de Bhagavad Gita zoals ze is of bezoek één van onze tempels. Hare! Krishna!